2007/01/17

Csöndes a város

Mit is csinál ilyenkor az ember? Kitalálja, hogy kitakarít fél év után. Vagy most már tényleg szakdolgozatot ír. Vagy meglátogatja a nemzetközi fejlesztési ősanyát, aki épp Kínából tért meg és lakása televan közel-keleti, dél-kelet-ázsiai cuccokkal, nagy gyertyázások, fény és árnyék és hallgatja a kínai meséket:
Kínában minden nagy, elképzelhetetlenül, főleg Pekingben. Egy úgymond otthonos bár mintegy 500 fő befogadására alkalmas. Semmiből sincs kicsi.
Mindenből a leget akarják megcsinálni, hogy megmutassák a csúnya kapitalizmusnak: legmagasabb toronyház, legökobióbb legdrágább luxuslakósziget, stb.
15 millió ember gyors és olcsó élelmezését kell ellátni nap mint nap, így nagyjából igazi zöldség/gyümölgy/hús ízt csak vidéken lehet érezni, Pekingben minden egészen fura műanyag.
Van pekingi Soho, lehet ott beszélgetni idősb s fiatalabb művészekkel. A fiataloknak az 1989-es Tiananmen téri események már mint sem mondanak.
A military és a megfigyelés továbbra is működik, mindenhol katonákat látni, no nyílván a külföldieket civilruhás rendőrök követik.
Engem persze az érdekelt a legjobban, hogy ténylegesen érzékelhető-e, hogy kétszer annyi férfi él ebben az országban, mint nő és nincs-e abból társadalmi feszkó. Mert képzeljük el, ha egyszer ez a sok férfi nekiindul egyszer keletről...Pekingben nagyon szembetűnő a férfiarány, ugyanis nagyjából csak férfit látni. Számos melegszórakozóhely van, a férfiak homoszexuláis kapcsolata társadalmilag "tökéletesen" elfogadott. Azt nem tudom, hogy mászkálnak-e konkrétan kézenfogva az utcán, mert azt talán nem, de nagyon elterjedt és vendéglátóiparilag jól kiszolgált. A leszbikus kapcsolatok társadalmilag elítéltek, az már nem fér bele a népesedési politikába. Egyébként nem kétszer annyi hapsi van, csak 150 millióan vannak többen, a nőknél, aminek az áll a hátterében - állítólag - hogy a kínai kormány határvédő katonákat akart termelni, akik nem függnek nőktől, gyerekektől, családtól.
100,000 új kocsit regisztrálnak naponta az országban, szóval ennyit vásárolnak ott. Ez azt jelenti, ha jól számolom, hogy 10 naponta 1 millió új autó áll forgalomba. Ez gáz.
Továbbá vidéken van nagy hippikommuna, egy fél budapestnyi gyárterületet foglaltak el, hogy megcsinálják a városukat. Csinálják.

A hangulat

A fény keleti szőnyeggel

A kályha

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal