2009/01/18

MIcsoda szombat

Délelőtt a Néprajzi Múzeumban harcoltam Samu fiammal 'A MÁSIK' kiállításon, aztán Liam Neeson Kinseyként közölt velem bizonyos mellbevágó üzeneteket 'Arról', (hát miről, a szexről nyilvánvalóan) és végül egy tucat gyerek üvöltötte bele a fejembe a Trafóban, hogy mikre tanítják őket a felnőttek, mindig csak azt hallják, hogy NEM! Az első 20 perc megrázó, humoros, sírtam is, de sajnos utána unalmas lesz.
Mégis érdemes megnézni ezt mind!



"A felnőttek hatalma óriási. Gyerekkorunkból mindannyian túlságosan is jól ismerjük a ‘Nem’, ‘Ne most...’, ‘Majd ha nagyobb leszel...’ kezdetű mondatokat. Most egy csapat ragyogóan tehetséges kisiskolás szájából visszhangoznak ezek a tucatszor hallott szavak! A Hogy eljön majd a reggel egy felnőtteknek szóló előadás 16 gyerekre komponálva, Tim Etchells - a világhírű brit társulat, a Forced Entertainment művészeti vezetőjének - tollából.
A flamand Victoria társulat kérte fel Tim Etchells-t, akit a Trafó közönsége a tavalyi Britmánia Super Now fesztiválon vendégszereplő Bloody Mess (Forced Entertainment) előadás kapcsán ismerhet, hogy készítsen egy felnőtteknek szóló előadást gyerekekkel. Tizenhét 8 és 14 év közötti iskoláskorú lány és fiú előadásában a That Night Follows Day bepillantást enged a gyerekek felnőttek által olykor finoman igazgatott, máskor szigorúan irányított világába. A darab sorra veszi a szülői szerep, a nevelés, fegyelmezés, féltés és szeretet kérdéseit, és reflektál a gyerekek színészi munkájára is.
Etchells a gyerekekkel való beszélgetéseket is felhasználva annak a világnak a képét tárja elénk, amelyben a gyerekek a cipőkötés praktikus műveletétől a szerelem bonyolult fogalmáig mindent a felnőttektől tanulnak, a felnőttek, a szülők világképe formálja gondolkodásukat. A közönség eközben ismét rácsodálkozhat a világ gyermekkorunk óta ténnyé szelídült csodáira.
Az előadás a pontos megfigyelés és tökéletesen szerkesztett muzikalitás mesterműve, melyben finom árnyalatokban jelenik meg szeretet, humor, harag, frusztráció és felszabadult öröm. Dráma a szülőségről, a gyermeknevelésről, főhajtás a szülő ezernyi apró szeretetteljes és magyarázó rituáléja előtt, melyeket nap mint nap végrehajt. A rendező ugyanakkor nem ismer megalkuvást a felnőtt harag és hazugságok romboló hatásának bemutatásában. Fiatal belga színészekből álló csapatának előadása őszinte, hiteles és lélegzetelállítóan igaz.
A darab számos európai helyszín után - Brüsszel (Kunstenfestivaldesarts), Birmingham, Rotterdam, Graz (Steirischer Herbst) Modena (Vie Scena Contemporanea Festival), Hamburg, Párizs, München (Spielart Festival) és Berlin (HAU) - januárban Budapesten a Trafóban látható!
Koncepció, szöveg, rendezés: Tim EtchellsRendezőasszisztens: Pascale PetraliaSzereplők:Martha Balthazar, Lara de Bruyne, Victor de Vriendt, Jozefien Haeseryn, Pjotr Heuvinck, Robbe Langeraert, Jerome Marynissen, Suki Minner-Goossens, Zahna Morel, Yves Rijckaert, Charlotte van Grembergen, Kika van Robays, Viktor van Wynendaele, Arthimis Vergult, Ineke Verhaegen, Ellen VervaetDíszlet: Richard LowdonJelmez: Ann WeckxFényterv: Nigel EdwardsMűvészeti koordináció: Marika IngelsTechnika: Piet Depoortere, Niels IevenTurné menedzsment: Leen de BroeFotó: Phile Deprez
Produkció: Victoria, Gent
Koprodukció:Festival D'automne à Paris (F) / Les Spectacles Vivants - Centre Georges Pompidou, Paris (F), steierischer herbst Graz (A), Productiehuis Rotterdam (NL)"

2 megjegyzés:

Blogger pb írta...

anyukad buszke lehet: multkor szolt, hogy el kene kezdeni szulni, most meg mar samu fiaddal hetvegezel.

19:31  
Blogger LIÁNINDA írta...

En nagyon szofogado gyerek vagyok!Cserebe kaptam ma egy elektromos olajradiatort a hidegre es a gazhelyzetre valo tekintettel.
Az uj konyhacsapomert azt hiszem mar majd egy lanyt kell produkalnom :)

15:26  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal